Wybór odpowiedniego pojemnika na ciasto wpływa na poziom zadowolenia klienta, ale także pozwala zachować świeżość i minimalizuje ryzyko uszkodzeń ciasta podczas przewozu. Wydawać by się mogło, że to łatwe zadanie, ale w praktyce wcale tak nie jest.
Co trzeba wziąć pod uwagę kupując pojemnik na ciasto?
Podczas zakupu warto zwrócić szczególną uwagę na;
- gramaturę papieru,
- rodzaj tworzywa, z którego wykonano pojemnik,
- ogólną budowę, która wpłynie na funkcjonalność,
- sposób składania pojemnika.
Materiał
Do wyboru mamy zazwyczaj pojemnik wykonany z plastiku, tektury falistej lub kartonu litego.
Tektura lita jest używana podczas pakowania ciast, jest całkowicie ekologiczna i posiada atesty spożywcze odpowiadające kontaktowi z żywnością. Ciasta zapakowane w taki materiał nie nabierają wilgoci i mają dobry przepływ powietrza. Zazwyczaj wykorzystuje się białe kolory tektury, ale także brązowe. Dużym plusem jest fakt, że można wyłożyć środek folią spożywczą, nie tracąc przy tym estetyki. Niektóre z nich posiadają okienko eksponujące ciasto.
Tektura falista jest często używana przez pizzerie, jednak cukiernie też z niej korzystają. Pozwala na zbiorcze pakowania ciastek lub wysokiego tortu piętrowego. Nie posiada atestu spożywczego i dość szybko łapie wilgoć, przez co na materiale powstają nieestetyczne plamy.
Plastikowe pojemniki na ciasto mają natomiast wiele zalet – posiadają atesty, są biodegradalne i pozwalają wyeksponować produkt – zobacz dostępne pojemniki. Wśród niedogodności warto wymienić nieprzepuszczalność powietrza i dość dużo zajmowanego miejsca w magazynie podczas przechowywania ciasta.
Pojemnik na ciasto powinien wyróżniać się dobrą jakością i wytrzymałością w trudnych i zmiennych warunkach. Na rynku znajdziemy mnóstwo opcji, które można dostosować do własnych potrzeb. Właściwy pojemnik pozwoli zachować świeżość i naturalny wygląd ciasta.