Co powoduje przypalanie się mleka?
Każdy, kto często gotuje mleko, na pewno wie, że można je bardzo łatwo przypalić. Co zrobić, aby mleko nie przywierało do garnka i nie przypalało się?
Mleko łatwo się przypala, ponieważ podczas gotowania dochodzi do koagulacji zawartych w nim białek. Białka te osadzają się na ściankach garnka i przypalają, co powoduje nieprzyjemny zapach, posmak, a także trudności z umyciem naczynia.
Są jednak sposoby na to, aby zapobiegać przypalaniu się mleka. Oto 3 sprawdzone porady!
1. Odrobina wody w garnku
To popularny sposób, który zmniejsza ryzyko przypalenia mleka.
Przed gotowaniem garnek płuczemy zimną wodą. Zostawiamy na jego dnie niewielką ilość wody. Następnie garnek ustawiamy na kuchence, zagotowujemy wodę i dopiero potem dodajemy mleko. Należy uważać, aby garnek do mleka nie był na zbyt dużym ogniu.
2. Przetarcie garnka olejem
To metoda, w której garnek do mleka przed użyciem należy przetrzeć niewielką ilością oleju, na przykład słonecznikowego, z pestek winogron. Nie zaleca się stosowania masła, ponieważ szybko się przypala.
3. Odpowiedni garnek do gotowania mleka
Najprostszym sposobem będzie odpowiedni garnek do gotowania mleka bez przypalania oraz bez kipienia.
Najlepiej wybrać garnek do mleka (zobacz taki: https://bokono.pl/pl/c/Garnki-do-mleka/219) z podwójnymi ściankami – pozwala on na gotowanie w kąpieli wodnej. Dobrze może sprawdzić się też garnek do gotowania mleka bez przypalania z powłoką nieprzywierającą.