Torty i ciasta pokryte masą cukrową chyba każdego wprawiają w zachwyt – nie tylko łasuchów i miłośników cukierniczych wyrobów. Kilkupiętrowy tort obłożony plastycznym cukrem prezentuje się po prostu zjawiskowo. Nieraz na specjalne okazje, takie jak urodziny, czy wesele dodatkowo przystraja się go ozdobami wykonanymi również z masy cukrowej. Czy można przygotować je samodzielnie w domu? Odpowiedź brzmi: TAK!
Jak zrobić masę cukrową?
Masa cukrowa jest bardzo prosta w przygotowaniu. Wystarczą: cukier puder, żelatyna, glukoza i woda. Najpierw należy rozpuścić żelatynę w wodzie, podgrzać na małym ogniu, aby proszek całkowicie się rozpuścił, a następnie dodać do niej glukozę (w proszku lub w płynie). Mieszać około 3 minuty i pozostawić do ostudzenia. Po przelaniu mieszanki do miski dodaje się cukier puder, jednocześnie wyrabiając ciasto ręcznie lub za pomocą miksera. Ostatnim etapie jest rozwałkowanie masy na grubość około 5 mm. Należy zrobić to na blacie uprzednio posmarowanym olejem lub posypanym mąką ziemniaczaną.
Jak uformować ozdoby z cukrowej masy?
Z cukru plastycznego można wycinać płaskie figury geometryczne, które posłużą do formowania wymyślnych kształtów. Przykładowo podstawą do zrobienia uroczych różyczek są równo wycięte krążki.
Konsystencja masy cukrowej do złudzenia przypomina plastelinę. To właśnie jej elastyczne właściwości pozwalają na rzeźbienie małych figurek. Co więcej, świetnym sposobem na uzyskanie miniaturowych rzeźb jest mieszanie ze sobą mas o różnych kolorach.