Silikonowa foremka do pieczenia jest nowoczesną alternatywą dla tradycyjnych foremek. Formy silikonowe oferują różnorodne, kreatywne i klasyczne sposoby na urozmaicenie ciast, babeczek i wypieków. Występują zarówno jako typowa forma do ciast, jak i biszkoptów, forma do pieczenia muffinów, jak również jako piękne kształty w różnych rozmiarach.
Foremki silikonowe do pieczenia
Silikon stosowany w formach do pieczenia może być odporny na ciepło do +270 stopni. Oczywiście należy zapoznać się z informacjami producenta. Powierzchnia składa się z małych porów, które mają właściwości antyadhezyjne – dzięki temu pieczenie na silikonowej foremce odbywa się bez uprzedniego smarowania. Są one również bardzo elastyczne.
Jak stosować formy do ciasta silikonowe?
Nowo zakupione silikonowe formy do pieczenia powinny być wyżarzane w piekarniku przez cztery godziny w temperaturze +200°C przed pierwszym użyciem. Proces ten nazywany jest potocznie „wypalaniem”. Resztki oparów i zapachów są usuwane z procesu produkcji, dzięki czemu nie przywierają do ciasta. Foremki nie muszą być smarowane. Mają właściwości nieprzywierające. Upieczone ciasto powinno być zawsze oddzielone od formy dopiero po całkowitym wystygnięciu, ponieważ w przeciwnym razie może przykleić się do krawędzi. Dostępne są na sklep.polmarkus.pl.
Mocne strony silikonowych form do pieczenia
Foremki silikonowe do pieczenia są odporne na ciepło i mogą być używane w wysokich temperaturach. Można je również myć w zmywarce. Przy prawidłowym stosowaniu i obróbce silikonowe formy do pieczenia nie przywierają. Ponadto zapewniają oszczędność miejsca w szafkach dzięki swojej elastyczności.