Dzięki workom cukierniczym można tworzyć piękne dekoracje ciast i deserów. Warto w tym celu użyć różnorodnych tylek cukierniczych, czyli końcówek nadających masie odpowiedniego kształtu. Amatorzy pieczenia mają do wyboru rękawy wielorazowe i jednorazowe. Każdy rodzaj posiada plusy i minusy, więc warto zastanowić się nad tym, która opcja będzie najkorzystniejsza.
Rodzaje i zastosowanie worków cukierniczych
Dobry rękaw cukierniczy musi pozwalać na bezproblemowe wyciskanie masy lub lukru. Najlepszym, lecz droższym rozwiązaniem będzie rękaw cukierniczy wielorazowy, gdyż jest on wykonany z silikonu i ryzyko uszkodzenia worka w trakcie pracy jest minimalne. Rękaw cukierniczy jednorazowy wykonany jest z folii i w jego przypadku zdarza się, że pod wpływem siły, z jaką naciska się na rękaw potrafi on pęknąć. Rękawy cukiernicze pozwalają na zrobienie nie tylko dekoracji tortów czy ciast, ale także wykonanie ciastek (na przykład kokosanek). Niektóre osoby wykorzystują także rękawy cukiernicze, by faszerować potrawy wytrawne. Jak widać worki cukiernicze mają szerokie zastosowanie i coraz częściej pojawiają się w domach.
Rękaw cukierniczy jednorazowy (tutaj) może być dobrym rozwiązaniem dla osób, które dekorują słodkości bardzo rzadko i nie chcą inwestować pieniędzy w wersję wielorazową. Z kolei rękaw wielorazowy wykonany z silikonu może okazać się problematyczny w umyciu, gdyż trzeba bardzo dokładnie oczyścić wszelkie zakamarki z resztek masy.
Rękawy cukiernicze pozwalają na zabawę barwnymi masami i fantazyjną dekorację wszelkich ciast i deserów. Oczywiście praktyka czyni mistrza, dlatego im więcej udekorowanych potraw, tym piękniejsze będą dekoracje.