Można powiedzieć, że kuchnia azjatycka w pewnym sensie opanowała również rynek europejski, rozprzestrzeniając się po wszystkich krajach i zyskując wielu fanów. Egzotyczne potrawy kuszą nas wyglądem i smakiem, który wynika głównie ze sposobu ich przygotowania. Wiedząc o tym, dlaczego nie postarać się samemu przyrządzić takiego dania? Z pomocą może przyjść patelnia wok, która stosowana jest w większości azjatyckich restauracji.
Czym jest patelnia wok?
Jest to specjalna patelnia, która charakteryzuje się wysokimi, pochyłymi ściankami, dzięki czemu jej dno jest dużo głębsze w porównaniu do klasycznych patelni. Budowa taka umożliwia przyrządzanie potraw w ekspresowym tempie, gdyż wysokie ścianki szybko rozprowadzą ciepło po całym naczyniu. Dzięki dużej głębokości patelni wok bez problemu bardzo dokładnie wymieszamy wszystkie składniki, zapewniając naszej potrawie idealną konsystencję i smak. Patelnia taka nie służy tylko i wyłącznie do smażenia. Korzystać z niej można również z zamiarem duszenia, a nawet gotowania na wodzie.
Rodzaje patelni wok
Ze względu na pochodzenie, patelnie wok (https://sklep.technica.pl/patelnie-wok) można podzielić na kilka rodzajów:
- wok katoński – charakteryzuje się dużą masywnością, gdyż zazwyczaj wykonywany jest ze stali węglowej bądź żelaza. Patelnia ta posiada umieszczone po obu stronach dodatkowe uszy. Wok katoński stosuje się głównie wtedy, kiedy stawia się na jakość, a nie szybkość przyrządzenia.
- wok mandaryński – w przeciwieństwie do woku katońskiego, patelnia to jest dość poręczna i niezbyt ciężka. Przygotowanie w niej potrawy nie wymaga dużo czasu.
- wok pekiński – często mylony z odmianą mandaryńską. Patelnia ta wyposażona jest w drewniany uchwyt, ułatwiający podrzucanie potraw. Wok pekiński charakteryzuje się również największą głębokością.