Pieczenie babeczek jest jedną z ciekawszych zabaw, które można urządzić sobie, ale i dzieciakom w kuchni. Są one proste i szybkie w wykonaniu, a przy tym po prostu pyszne. Często powstaje jednak problem w związku z tym, jakie foremki do babeczek wybrać. Choć do tej pory powszechnie używane były foremki do babeczek metalowe, to jednak ostatnim czasy pojawiła się nowa wersja silikonowa.
Zalet silikonowych foremek do babeczek
Zdecydowanie największą zaletą takich silikonowych foremek do babeczek jest łatwość ich używania. Nie tylko zupełnie się nie nagrzewają, więc można od razu wyjąć je z pieca po upieczeniu babeczek, lecz także ciasto idealnie od nich odchodzi, więc wyjęcie babeczek nie będzie żadnym problemem, a także nie będzie ryzyka uszkodzenia ciasta. Foremki tego typu są także odporne na niską temperaturę, więc można ich używać w lodówce, a nawet zamrażalniku. Są także wygodne w przechowywaniu, ponieważ można je po prostu zwinąć.
Czy silikonowe foremki do babeczek mają jakieś wady?
Oczywiście foremki te mają też wady. Największą jest wysoka cena, która wielokrotnie przewyższa cenę np. zwykłych papierowych foremek. Oczywiście rekompensuje to fakt, że są one wielorazowe i po upieczeniu babeczek wystarczy tylko je lekko przemyć szmatką. Nie mniej jednorazowy wydatek przy kupnie może dla wielu osób być zbyt duży, przez co konieczne będzie zrezygnowanie z kupna takich foremek. Warto jednak przy tym pamiętać, że można ich zakup traktować jako inwestycje na lata.