Najsłynniejszy makaron świata – włoskie spaghetti – również uwielbiane przez Polaków wymaga pewnego kunsztu podczas jedzenia, aby nieopatrznie nie wylądowało na podłodze lub – co gorsza – na ubraniu, pozostawiając trudno zmywalne plamy. Jak prawidłowo jeść spaghetti? Poniżej kilka zasad.
Widelec plus łyżka
Choć Włosi łyżki nie używają i sprawnie nawijają makaron na widelec, Polakom, którzy nie mają tego we krwi, idzie dużo gorzej. Okazuje się zatem, że z pozoru łatwe danie przysparza sporo problemów podczas konsumowania. Łyżka okazuje się pomocna w nakładaniu makaronu na widelec. Długie nitki okręcają go dookoła, a porcja trafia prosto do buzi, a nie na stół, czy ubranie.
Głęboki talerz
Spaghetti powinno podawać się w głębokim talerzu, co znaczenie upraszcza proces jedzenia. Danie nie „ślizga” się po powierzchni naczynia, a sos jest idealnie wymieszany z całą potrawą. Talerz do makaronu ma zatem ogromne znaczenie.
Jak jeść spaghetti krok po kroku?
Te wskazówki przydadzą się podczas urządzania włoskiego wieczoru w domu lub podczas wycieczki do Włoch. Widelec wbija się delikatnie w 2-3 nitki makaronu. Najpierw powinien on być trzymany pionowo, aby wiszące resztki mogły z powrotem opaść na talerz. Następnie widelec z makaronem przysuwa się do rantu naczynia, kręci nim wokół własnej osi i lekko strzepuje, aby pozbyć się nadmiaru sosu i nie poplamić ubrania. Porcja gotowa do spożycia!