Separator tłuszczu – zasady użytkowania, konserwacji

Po tym, jak sukcesywnie udało się zainstalować separator tłuszczu, należy mieć też na uwadze wymagania dotyczące dalszego użytkowania separatora tłuszczu.

Kilka ogólnych zasad.

Separator tłuszczu powinien umieszczony być tak, aby opróżnianie nie powodowało uciążliwości i zagrożenia zdrowia
Musi jest wyposażony w ramę i pokrywę z żeliwa, które zapobiega powstawaniu zapachów i zainstalowaną wentylację.
Powinien być umieszczony jak najbliżej odpływu, w którym jest dopływ zanieczyszczonej substancjami tłustymi wody.
Nie należy umieszczać go w kuchni lub w pomieszczeniu do przechowywania żywności, gdzie opróżnianie może powodować niedogodności i zagrożenie dla zdrowia.

Powinny być zamieszczone również jasne instrukcje co do tego

-Gdzie znajduje się separator,
-Które instalacje są połączone,
-Który wskaźnik wskazuje, że separator jest pełny (włącza się go po instalacji),
-Ile tłuszczu może zawierać.

Warto też mieć na uwadze informacje techniczne, jakie możemy dostać od producenta.
Poza tym, należy wiedzieć, jakie kroki powinny zostać podjęte w stosunku do urządzenia w celu jego konserwacji i zapewnienia bezproblemowego działania.

Należy regularnie monitorować ilość zalegającego tłuszczu, aby można było go usunąć, gdy separator jest pełny.
Opróżnianie obejmuje usuwanie oddzielonego tłuszczu unoszącego się na powierzchni wody, czyszczenie ścian i usuwanie osadu
Oczyszczony materiał nie może być wylewany do ścieków.
Separator należy napełnić wodą przed użyciem i po każdym opróżnieniu.
Te czynności mogą zostać wykonane przy pomocy wykwalifikowanej firmy.