Każdy, kto choć raz przygotowywał tort wie, że niemal równie ważne jak smak, jest jego wygląd. Zwłaszcza jeśli ten tort, ma uświetnić przyjęcie z bardzo ważnej okazji. Nad piękna dekoracją głowią się nie tylko amatorzy, ale nawet cukiernicy, którzy przecież mają w tym większe doświadczenie. Na szczęście można sobie pomóc.
Tradycyjne metody dekoracji tortów
Cukiernicy, ale przede wszystkim amatorzy, najczęściej do dekoracji tortów wykorzystują sezonowe owoce, oraz krem. Z kremu z dodatkiem barwników można wykonać nie tylko piękne szlaczki, ale też kwiaty, przy wprawnej ręce wyglądające niemal jak żywe.
Cukiernicy są jednak o wiele bardziej kreatywnie. Ozdoby na tort w ich pracowniach powstają także z czekolady, karmelu, marcepanu i masy cukrowej. Oprócz owoców do dekoracji wykorzystują też inne części roślin, a tym kwiaty, gałązki i liście, ale nawet oni czasem idą na łatwiznę.
Jak ułatwić sobie wykonanie pięknej dekoracji
Dekorowanie tortu bywa niezwykle pracochłonne, nawet gdy jest się cukiernikiem, i ma się wprawę. Dlatego nawet profesjonaliści sięgają po gotowe ozdoby na tort. A jest w czym wybierać. Na rynku dostępne są subtelne dekoracji, najczęściej z masy cukrowej, w postaci perełek, delikatnych kwiatów czy liści. Można je ze sobą dowolnie łączyć, lub wybrać wcześniej skomponowany zestaw idealnie pasujących do siebie dekoracji. Jednak jeżeli chcielibyśmy na torcie mieć coś bardziej wyrazistego, nie ma z tym żadnego problemu, dostępne są gotowe bukiety czy duże kwiaty, czy figurki, także takie z myślą o tortach dla dzieci.