Wyposażenie zmywalni w lokalu gastronomicznym jest nie lada wyzwaniem dla każdego, kto prędzej nie miał do czynienia z takim miejscem. Jak dobrać wyposażenie w tym miejscu? O czym warto pamiętać? Jakie rozwiązania usprawnią codzienną pracę?
Nowoczesna zmywalnia
Każda stołówka, restauracja, kuchnia hotelowa czy szpitalna, musi posiadać wyposażenie zmywalni. Znaczenie mają tutaj wymogi sanepidu oraz zadbanie o uproszczenie pracy personelu danego obiektu. Profesjonalna zmywalnia pozwala zwiększyć wydajność pracowników i zaoszczędzić koszty związane z automatyzacją procesu mycia brudnych naczyń. W tym przypadku podział wyposażenia obejmuje meble nierdzewne i urządzenia gastronomiczne.
Wyposażenie zmywalni
Jeśli chodzi o meble nierdzewne, tutaj niezbędne są:
- stoły ze zlewami,
- baseny gastronomiczne,
- stoły załadowcze i wyładowcze do zmywarek,
- stoły nierdzewne z otworami na odpadki,
- regały nierdzewne ociekowe.
Nie zapominajmy także o urządzeniach gastronomicznych, jakimi są zmywarki do szkła i talerzyków, uniwersalne zmywarki, czy też zmywarki kapturowe. Te ostatnie służą do mycia różnorodnych naczyń i przyborów, jakie są używane w codziennej pracy gastronomii.
Wyposażenie zmywalni znajdziemy w sklepach gastronomicznych i sklepach online, gdzie sprawnie wyszukamy nowoczesne urządzenia. Podczas zakupu ważna jest dobra jakość, dzięki czemu sprzęty posłużą nam w restauracji przez długi czas. Zmywalnia to miejsce, gdzie należy utrzymać czystość i wydajność, tak aby usprawnić cały proces wydawania posiłków.