Nie trzeba wcale sięgać po jakieś drogie produkty spożywcze w celu przygotowania smacznego i pożywnego posiłku. Świetną propozycją na obiad jest zupa ogórkowa, która może powstać na bazie mięsa lub nie zawierać go wcale. Wszystko zależy od naszych indywidualnych preferencji.
Pomysły na zupę ogórkową
Smakowitą zupą ogórkową mogą uraczyć się zarówno osoby będące na tradycyjnej diecie, jak i te niespożywające mięsa.
Na zdjęciu wyżej – zupa ogórkowa z przepisu https://www.mniammniam.com/Zupa_ogorkowa_tradycyjna-21799p.html
- Przepis na zupę ogórkową na wieprzowinie
W celu przygotowania czteroporcjowej zupy ogórkowej potrzebować będziemy: 300g wieprzowiny, marchewki, niedużej cebuli, kawałka selera, ząbka czosnku, 200g kiszonych ogórków, dwóch łyżek masła, dwóch ziemniaków, listka laurowego, ziela angielskiego, koperki, pieprzu i soli.
Wykonanie: dobrze opłukane mięso zalewamy 1 ½ l zimnej wody. Gdy mięso się zagotuje, ściągamy szumowiny, po czym dodajemy listka laurowego i ziela angielskiego. Całość gotujemy przez kwadrans. Następnie oddajemy selera, cebulę i startą marchewkę oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wywar gotujemy przez kilka minut, a w międzyczasie podsmażamy ogórki, po czym dodajemy je wraz z czosnkiem do zupy. Po dziesięciu minutach można już doprawić zupę wedle własnego uznania i pospać ją koperkiem. W ten sposobów przygotowaną zupę ogórkową należy podawać z oddzielnie ugotowanymi ziemniakami.
- Bezmięsna zupa ogórkowa
Do przygotowania zupy ogórkowej w wersji bezmięsnej potrzebować będziemy: pięciu ogórków kiszonych, dwóch marchewek, korzenia pietruszki i selera, trzech ziemniaków, cebuli, selera naciowego, oliwy z oliwek, ziela angielskiego, liścia laurowego, soli, pieprzu, tymianku, koperku, lubczyku, przeprawy warzywnej i śmietanki sojowej.
Wykonanie: cebulę pokrojona w kostkę podsmażamy, a ziemniaki pokrojone w kostkę gotujemy w osolonej wodzie. Selera i jedną marchew ścieramy na tarce, a drugą wraz z pietruszką i selerem naciowym kroimy w kostkę. Ogórki natomiast ścieramy na tarce. Teraz czas na bulion: do garnka wlewamy wodę i doprawiamy przyprawą warzywną, po czym dodajemy podsmażoną cebulkę i pokrojone warzywa. Kolejnym krokiem jest dodanie reszty przypraw. Warzywa starte na tarce z kolei podsmażamy na oliwie, a następnie dodajemy je do wywaru. Zupę gotujemy aż do zmięknięcia ogórków, po czym zmniejszamy ogień i dodajemy ugotowane wcześniej ziemniaki. Potem doprawiamy zupę do smaku oraz dodajemy śmietanę. Całość gotujemy jeszcze przez chwilę i zupa jest już gotowa.