Cukiernictwo i związane z nim przygotowywanie najróżniejszych deserów jest częścią sztuki kulinarnej, która nie może obyć się bez odpowiednich naczyń. Końcowy i najważniejszy jednocześnie etap przyrządzania ciasta lub tortu, czyli pieczenie, wymaga wykorzystania blach o różnych rozmiarach i kształtach. Tradycyjne blachy są jednak często nieporęczne, ciężkie i mają duże rozmiary, przez co trudno jest je przechowywać. Alternatywą dla zwykłych metalowych blaszek są foremki silikonowe, znacznie ułatwiające pracę nad wypiekami.
Czym charakteryzują się takie formy do pieczenia?
Formy silikonowe to specjalny rodzaj naczyń, w których możliwe jest pieczenie ciast, ale też wykonywanie innych deserów, również tych na zimno. Są one wykonane z tworzywa sztucznego odpornego na działanie wysokich temperatur i dzięki temu mogą być wkładane do nagrzanego piekarnika. Nadają się również do długotrwałego przechowywania w zamrażalniku, na przykład podczas przygotowywania domowych lodów. Materiał, z którego wykonane są foremki silikonowe, jest giętki i elastyczny, co ułatwia wyjmowanie z nich wypieków i deserów, i polepsza komfort pracy z nimi. Dodatkowo czas potrzebny na ostygnięcie takich foremek jest znacznie krótszy niż dla tradycyjnych blach, co zmniejsza ryzyko przypadkowego oparzenia.
Gdzie można kupić foremki silikonowe?
Opisane wcześniej foremki znaleźć można na stronach firm zajmujących się sprzedażą akcesoriów kulinarnych. Innym miejscem w internecie, gdzie w przystępnych cenach można znaleźć takie rzeczy, są serwisy aukcyjne w rodzaju Allegro. Jeśli foremki potrzebne są już, bądź ktoś nie ma ochoty płacić za przesyłkę, to można je zakupić również w większości dużych sklepów.